Personel Girişi

Altındağ Halkın Üniversitesi Toplum Kalkınma Merkezi

Altındağ Halkın Üniversitesi Toplum Kalkınma Merkezi’nde çeşitli sosyal hizmetler yürütülüyor. Merkezde Evde Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmeti, Evde Gebe – Bebek – Loğusa -Çocuk Bakım Hizmeti, Evde Yaşlı ve Hasta Bakım Elemanı Yetiştirme Kursu, Çocuk Bakım Elemanı Yetiştirme Kursu, 3 - 6 Yaş Oyun Grubu, Lider Kadın Eğitimleri, Gebe Eğitim Sınıfı, Psikolojik Danışmanlık ve Evlilik Öncesi Danışmanlık hizmetleri veriliyor.

Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri
Bornova sınırları içinde yaşayan, 60 yaş üstündeki yatağa bağımlılar, evinden dışarı çıkamayan, hareket kabiliyeti az veya olmayan, yoksul ve kimsesizlerle ağır hastaları kapsamaktadır. Evde Hasta Yaşlı Bakım Hizmeti’nde dört hemşire, sekiz yaşlı bakım elemanı, bir psikolojik danışman, bir berber ve üç şoför sahada hizmet vermektedir.

Bornova Belediyesi’nin mobil ekipleriyle; yaşlılar evlerinde ziyaret edilerek, sorunlar saptanıp kayıt altına alınmakta, ayrıca gerekli durumlarda psikolojik destek hizmeti verilmektedir. Hizmet kapsamında uzman kişiler tarafından berberlik, ağız ve diş sağlığı bakımı, pansuman, tırnak kesimi, banyo, oda temizliği, yatak çarşaf değişimi yapılmaktadır.

Evde Gebe, Bebek, Loğusa ve Çocuk Bakım Hizmeti

Ebeler tarafından gebeler ve loğusa kadınlar ile çocuklar evlerinde bakılıyor. Evlerde, muayene, kontrol, yönlendirme, eğitim ve psikolojik destek hizmeti sunuluyor. Evde Gebe, Bebek, Loğusa ve Çocuk Bakım Hizmeti Merkez, Birlik, Serintepe, Zafer, Mevlana, Doğanlar, Yunus Emre, Naldöken ve Kızılay mahallelerinde yürütülüyor.

Gebe Eğitim Sınıfı
Programın amacı; kurs kapsamında anne ve babanın doğuma ve doğum sonu döneme uyumunu sağlamaktır. Toplam 16 saatlik kursta, haftada iki saat ders veriliyor. İlk birinci saat teorik bilgi, ikinci bir saatte ise egzersizler gösteriliyor. Kurslar uzman ebeler tarafından veriliyor.

Evlilik Öncesi Danışmanlık

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kan uyuşmazlığı, kalıtsal hastalıklar, akraba evlilikleri,  cinsellik, aile planlaması yöntemleri, evlilik rolleri, aile içi iletişim, çatışma ve çözüm yolları,  bireysel yaşanan sorunlar, gebelik ve gebelik hazırlıkları gibi üreme sağlığı ile ilgili tüm konularda danışmanlık verilmektedir.

Psikolojik Danışmanlık
Program ile, başvuranların psikolojik sorunlarına çözüm yolları aramak ve kişisel gelişimlerine yardımcı olmak amaçlanmıştır. Danışmanlık hizmeti rehber psikolojik danışman tarafından verilmektedir. Danışmanlık için 467 67 62’den randevu almak gerekmektedir. Danışmanlık hizmeti ücretsizdir.

3-6 Yaş Oyun Grubu
Oyun grubu ile sağlıklı ve güvenli koşullarda çocuklara yaşıtlarıyla oynama fırsatı tanımak, yeni kavramlar öğretmek sosyalleşme becerilerini arttırmak, yeni beceri ve bilgi kazandırmak, sosyalleşme ve öğrenme sürecini beraber işlemek, motor gelişimlerini desteklemek amaçlanmaktadır. Oyun grupları, kurslara katılan kadınların talepleri doğrultusunda açılmaktadır.

Düzenlenen Diğer Eğitimler ve Danışmanlık Hizmetleri

- Lider Kadın Eğitimi
- Okullarda Eğitim Seminerleri
- Sağlık Eğitimleri
- Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Eğitim Seminerleri

Eğitim Etkinliklerinin Amaçları
Altındağ bölgesinde yaşayan çocuk ve yetişkinlerin eğitim düzeylerini ve sosyal gelişimlerini arttırmak amaçlanmıştır.

Yürütülmekte Olan Kurslar

- Evde Yaşlı ve Hasta Bakımı Elemanı Yetiştirme Kursu - 560 saat
- Çocuk Bakım Elemanı Yetiştirme Kursu - 1064 saat

Evde Yaşlı ve Hasta Bakımı Elemanı Yetiştirme Kursu ile amaç,
• Yaşlının ve hastanın özelliklerini tanıyabilen,
• Günlük bakım yapabilen,
• Hasta odası düzenleyebilen,
• Yatak içi ve dışı egzersizler yaptırabilen,
• Hastayı rahatlatabilen,
• Hastayı yataktan kaldırabilen,
• Hastaya ilaç verebilen,
• Özel hastalıklarda bakım yapabilen,
• İlk yardım uygulayabilen yaşlı ve hasta bakıcısı yetiştirmektir.

Bu programı başarı ile tamamlayan ve belgesini alan kişi, ailesinde bakıma muhtaç kimselere yardımcı olabileceği gibi bu alanda istihdam edilerek kazanç temin edebilir. Bornova Belediyesi’nin İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediği kurs uzman hemşire Azize Özyalçın tarafından verilmektedir.

Çocuk Bakım Elemanı Kursu ile amaç;

• 0-6 yaş çocuğunun bakımını yapabilen,
• Çocuğu sağlıklı bir şekilde besleyebilen,
• Gelişim özellikleri ve hastalıklarının takibini yapabilen,
• Tuvalet alışkanlığı kazandırabilen,
• Cinsel eğitim verebilen,
• Oyun ve müzikle çocuğun gelişimine katkıda bulunabilen,
• Yaşam ortamını güvenli hale getirebilen,
• Çocukla doğru iletişim kurabilen çocuk bakım elemanı yetiştirmektedir.

Dokuz ay süren kurs Eylül - Mayıs aylarını kapsamaktadır. Kursu tamamladıktan sonra evlerde çocuk bakıcısı olarak çalışmanın dışında kreş, etüt merkezi gibi yerlerde yardımcı eleman olarak çalışma imkanına sahip olan kadınların aldığı sertifikanın uluslararası geçerliliği de bulunuyor. Kadınlar bir ileri aşama kursa katıldıkları takdirde, Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümüne denk bir belge alarak okul öncesi eğitim kurumlarında yardımcı öğretmen olarak da görev alabiliyorlar.