KANUNİ ZORUNLULUKLAR
Ölçü ve tartı işlemlerinde kullanılan her türlü Elektronik, ibreli, mekanik teraziler, kantar, baskül, metre, litre, gram ve kilogram’lar muayene ve damgalama işlemine tabidir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından ilk muayenesi yapılarak damgalanan ve satışa sunulan terazileri kullanabilir. İlk muayene damgası bulunmayan ölçü tartı aletlerini almak, satmak, kullanmak ve işyerinde bulundurmak yasaktır. Arızalı ölçü ve tartı aletleri, Ölçüler ve Ayar Biriminden tamir izin formu almadan teraziler tamir ettirilemez. Ölçü ve tartı aletlerinin damgaları Mali Hizmetler Müdürlüğü ölçü ayar memuru dışında hiç kimse tarafından sökülemez takılamaz ve müdahale edilemez. Ölçü tartı aletleri bozulduğunda veya damga teli koptuğunda aynı gün içinde Ölçüler ve Ayar Birirmine müracaat edilmek zorundadı r. Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesinin yaptırılması, damgalattırılması ve damgalarının muhafaza edilmesi o anki kullanıcıya aittir. Sabit esnaflar belediyemize, pazarcı esnafı bağlı bulunduğu en yakın belediyeye müracaat edebilir.
MUAYENE İÇİN YAPILACAK İŞLEMLER
Esnafımız kullanmış olduğu ölçü ve tartı aletlerinin her iki yılda bir 1 Ocak – 29 Şubat 2017 tarihleri arasında Belediyemiz Ölçüler ve Ayar Birimine beyannamesini vermek zorundadır. Beyannamesi verilecek olan terazilerin “Cinsi, Kapasitesi, Seri Numarası, Markası” bilinmek zorundadır. Beyannamesi verilmiş olan ölçü ve tartı aletleri ölçüler ayar birimince bildirilen gün ve zamanda, muayenesi yapılmak ve damgalanmak üzere randevu yerine getirilecektir. Randevu tarihinde getirilmeyen ölçü ve tartı aletlerinin muayeneleri yapılmayacaktır.
CEZAİ İŞLEMLER
Yukarıda belirtilen iş ve işlemleri yapmayan esnaf hakkında 01 Mart 2017 tarihinden itibaren 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15. Maddesinin ilgili fıkraları gereğince (2016 Yılı için 1.767.00TL ) para cezası ile birlikte Bornova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Kabahatler Talimatnamesi hükümlerine istinaden Belediye Encümenince 219.00TL para cezası uygulanarak ölçü tartı aletlerine el konulup kamu mülkiyetine geçirilecektir. Yukarıda belirtilen iş ve işlemleri yapmayan esnaf için Türk Ceza Kanunu hükümlerince hapis cezası yaptırımları da yer almaktadır.
İLETİŞİM İÇİN
İletişim hizmeti alabilmek için 0535 435 43 92 nolu telefondan Ölçü Ayar Memuru Kemal AYTUN’u arayabilirsiniz. Cezai bir durumla karşılaşıp mağdur olmamanız için yukarıda belirtilen hususlara uyulmasını rica eder çalışmalarınızda başarılar dileriz.

ADRES: 554 Sk. No:6 MERKEZ KAPALI PAZARYERİ, KATLI OTOPARK ALTI, PEHLİVANOĞLU MARKET KARŞISI/BORNOVA

DÖKÜMANLAR

PERİYODİK MUAYENE MÜRACAAT FORMU.xlsx